Střevní mikrobiom a probiotika jsou v posledních letech ústředním tématem mnoha vědeckých studií. Podle nich je bohatý a rozmanitý střevní mikrobiom zárukou naší pohody a vitality v mnoha směrech. Jak je to s probiotiky doopravdy?
Co jsou probiotika
Probiotika jsou živé mikroorganismy, konkrétně některé bakterie a kvasinky, které mají na naše zdraví pozitivní vliv. Tyto přátelské mikroorganismy mají příznivý účinek na střeva, pomáhají předcházet růstu škodlivých bakterií, ovlivňují trávení, imunitní i nervový systém a tím i naše celkové zdraví a životní komfort. Mezi nejběžnější kmeny bakterií, které působí jako probiotika, patří bifidobakterie a laktobacily, z kvasinek je to zase Saccharomyces boulardii.
Prebiotika, synbiotika a postbiotika
-
Prebiotika – živiny pro probiotika, tedy vláknina nebo typ sacharidu, který pro nás není snadno stravitelný
-
Synbiotika - kombinace probiotik a prebiotik, díky nimž probiotika snáz přežijí cestu zažívacím traktem ze žaludku a tenkého střeva až do tlustého střeva
-
Postbiotika - látky vznikající v těle po strávení prebiotik a probiotik, hlavně vitaminy skupiny B, vitamin K, aminokyseliny a jiné zdraví prospěšné látky
Probiotika ve střevě
-
Pomáhají udržovat rovnováhu střevní mikroflóry
-
Posilují střevní bariéru
-
Podporují trávení a vstřebávání živin
-
Snižují záněty
-
Produkují prospěšné látky
-
Zmírňují příznaky syndromu dráždivého tračníku – IBS
Zdroje probiotik v běžných potravinách
-
fermentované potraviny jako je kimchi a kysané zelí
-
jogurt
-
kefír
-
kvásek
-
tempeh
-
kombucha
Probiotické doplňky stravy
Kdy je vhodné sáhnout po probiotickém doplňku stravy? Po každé události, která mohla narušit střevní mikroflóru. Po užívání antibiotik, otravě jídlem či průjmu, pro podporu imunity, po nemoci nebo preventivně hlavně na podzim, v zimě a na jaře. Vyberte si vyhovující chuť i složení a zkvalitněte si prožitky každodenního života.